Mattokankurin mietteitä

18. tammi, 2017

Kävin muutama viikko sitten paikallisessa koulussa eräässä tilaisuudessa. Silmiini osui lasten askartelema 'mainos' roskiksen vieressä. Julisteessa luki "Älä ruoki hukkaa!" piirrosten kera. Jostain syystä tuo kuva on pyörinyt ajatuksissani sen jälkeen, kuinka hienosti siinä oli kiteytettynä myös Mattopajan kantava ajatus.

Kudotut matot ovat kestäviä, ne on usein valmistettu kierrätysmateriaalista (räsystä) tai kuten trikookude, tekstiiliteollisuuden ylijäämä materiaalista, hukasta. Matoilla voidaan helposti sisustaa tiloja vaihtamalla mattoja eri tiloihin, käyttää niitä uusilla tavoilla. Kudottuja mattoja voidaan muokata ja niistä voidaan valmistaa jotain aivan muuta.

Sain joulukuussa puhelinsoiton aivan muusta asiasta, mutta keskustelu kääntyi soittajan mattopulmiin. Kerron tässä muutaman ratkaisun sinulle vapaasti käytettäväksi. Usein muuttaessa vanhat matot eivät enää sovi nykyiseen kotiin värien, koon tai lattiamateriaalin vuoksi. Mieti voisitko käyttää niitä jossain muualla, kenties uudella tavalla.

Sisustuslehdistä olen löytänyt yhä enenevässä määrin kuvia, joissa iso matto on sijoitettu poikittain makuuhuoneessa sängyn jalkopään alle, osittain sängyn alle. Mielestäni tämä sijoittelu näyttää kauniilta, rauhalliselta ja harmooniselta, mutta myös erittäin käytännölliseltä. Yhdestä matosta riittää mattoa kummallekin puolelle sänkyä sekä sängyn päätyyn. Näin sijoitettuna sängyn paino pitää maton paikallaan, eikä pienet maton pätkät lähde liikkeelle sängyn vieressä. Varsinkin ikääntyvillä ja liikuntarajoitteisilla henkilöillä mattojen liukuminen alta ja/tai ryttyyntyminen voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Ainoana hankaluutena on tietenkin maton tamppaaminen, mutta nykyisten hyvien imurien aikana sekään ei ole tarpeellista kovin usein. Useille uusille matoille ei edes suositella tamppaamista, koska uudet valmistusmenetelmät eivät kestä sitä.

Kudottuja mattoja voi myös lyhentää sopivan mittaisiksi. Jos varastoistasi löytyy esimerkiksi mummon kutomia mattoja, parhaassa tapauksessa villaisia, voit mitettiä niiden käyttöä esimerkiksi istuinalusina tai keinutuolissa. Ennen vanhaan matot olivat todella pitkiä ja kapeampia kuin nykyisin. Arvostan suunnattomasti käsitöitä ja olisi harmi hävittää hukille tämän kaltaiset suvun aarteet. Tästä ajatuksesta on kummunnut edellinen blogikirjoitukseni avuksi sinulle.

Muistatko kenties muutama vuosi sitten, kun jossakin kesämökin sisustustusohjelmassa vanhoista puhtaista räsymatoista teetettiin lastenhuoneeseen säkkituolit? Voi kuinka ihana ja kodikas idea. Mitä kaikkea vanhoista matoista voisikaan tehdä? Lattiatyynyjä, puutarhaan penkkkien ja tuolien päälisiä, koiranpetejä... Kokonaan palvelleet matot voidaan vielä hyödyntää Mikkelin Kenkäveron antaman mallin mukaan esimerkiksi kasvimaalla kulkuväylien katteena.

Vieläkin tuo puhelu lämmittää yhä edelleen mieltäni. Oli ilo auttaa mattopulmissa myös puhelimitse, joskus pelkkä keskustelu ja asioiden ajattelleminen uudelleen voi auttaa. Toivottavasti pystyit rivien välistä lukemaan, että matoilla on huomattavasti enemmän ominaisuuksia ja huomioon otettavia asioita kuin vain värit ja sävyt.

Mattokankurisi Kati

29. joulu, 2016

Joskus tulee tarvetta lyhentää olemassa olevaa valmista mattoa tai halutaan matto ilman hapsuja esimerkiksi robotti-imurin tullessa kotiin. Matto ilman hapsuja on myös tyylikäs vaihtoehto moderniin sisustukseen. Elämän tilanteiden, tarpeiden ja sisustuksen muuttuessa ei olemassa olevia mattoja tarvitse välttämättä uusia, vaan ne voidaan päivittää tarpeita vastaaviksi. Voit itse helposti näiden ohjeiden avulla lyhentää ja viimeistellä kudotut matot.

Maton lyhentäminen

Työvälineet: Hakaneuloja merkiksi, tukevat sakset maton leikkaamiseen

Mittaa tarvitsemasi valmiin maton pituus. Varmista lyhennettävästä matosta ja sen raidoituksesta, että kumpikin pää tulee samanlaisiksi. Tällä varmistat kauniin ja harmonisen maton jatkossakin. 

 1. Merkitse mattoon haluttu valmis pituus esimerkiksi hakaneulalla. Tarvittaessa lyhennä molemmista päistä, keskittäen kuvio pituuden keskelle.
 2. Leikkaa matto saksilla poikki 10 senttiä kauempaa, kuin maton tavoitepituus. Näin sinulle jää riittävän pitkät loimilangat solmimista ja hapsujen tekoa varten.
 3. Pura maton reunasta kuteita merkkiin asti muutamien loimilankojen (hapsulankojen) verran. Vältä kuteiden purkautumista pidemmälle, tämä helpottaa työtäsi jatkossa.
 4. Sido reunalangat (yleensä kaksi lankaa yhdessä, siis ensimmäiseen solmuun tulee 4 lankaa) kankurinsolmulla eli merimiessolmulla yhteen.
 5. Jatka solmimista kankurinsolmuilla kahdella loimilangalla edeten siten, että aina toinen lanka tulee maton kuteen yläpuolelta ja toinen alapuolelta sitoen matonkuteen sisäänsä. Samalla ylimääräiset maton kuteet purkautuvat hapsujen tieltä.
 6. Noin 10 senttiä ennen maton reunan loppumista poista ylimääräiset kuteet maton hapsujen osalta ja leikkaa kude poikki jättäen vajaan kymmenen sentin pätkä kudetta. Kavenna/ohenna kude leikaten se reilusti viistoksi.
 7. Solmi tämän reunan langat kuten aloittaessasi maton lyhentämistä. Tällä varmistat sen, ettei maton reuna pääse purkautumaan. Solmi loput loimilangat reunasta lähtien edeten keskikohtaa päin. Solmiessa lankoja asettele leikkaamasi kuteen pätkä solmujen alle kulkemaan yhdessä edellisen kerroksen kuteen kanssa.

Maton viimeistely vaihtoehtoja

 • Voit solmia matoon hapsut sitomalla neljä loimilanka (kaksi kankurinsolmua) yhteen hevosenhäntäsolmulla kiertäen langat sormen ympäri ja vetämällä lankojen päät lenkistä läpi.
 • Voit hyvin letittää hapsut ja solmia valmiit letit solmulla.
 • Maton hapsuihin voi pyörittää myös punokset.

Letitetyt ja punotut hapsut ovat siistin näköiset, eivätkä hapsut sotkeudu niin helposti. Lyhennä kaikki hapsut saman pituisiksi.

 

Hapsujen päätteleminen

Jos haluat maton kokonaan ilman hapsuja sisustuksellisista tai käytännöllisistä syistä, onnistuu sekin ihan kotikonstein. Tarvitset vain tylpän, vahvan parsinneulan ja sakset. Toinen vaihtoehto on mattojen päiden kanttaus, johon tarvitaan vahva ompelukone.

Tarvitset vahvan tylppäkärkisen parsinneulan, joka ei riko kuteita vaan kulkee kuteiden lomassa seuraten loimilankaa.

Avaa olemassa olevista hapsuista muutama ensimmäinen solmu maton reunasta lähtien. Poista varovasti matossa olevat tukilangat muutaman loimilangan verran. Sido vapautuneet loimet pareittain kankurin- eli merimiessolmulla siten, että kude jää sidottujen loimien sisään. Ohessa olevasta kuvasta näet kaikki edellä kuvatut vaiheet.

Pujota neulaan yksi loimilanka kerrallaan ja päättele jokainen lanka erikseen.

Kankurinsolmu on pitävä solmu ja loimilankojen päät asettuvat luontevasti kahta puolta matoa. Pujota loimilankojen päät maton sisälle seuraten matossa olevaa loimea. Pujota langat vuoron perään kummallekin puolelle mattoa, siten saat siistin lopputuloksen kun päätellyt langat jakautuvat tasaisesti jokaiselle loimelle.

 • Pujota langanpäätä noin viisi senttiä maton sisään ja vedä neulalla ulos matosta.
 • Ota langat aina samalta kerrokselta ulos matosta, näin saat jälleen siistimmän lopputuloksen.
 • Kiristä päätelty lankaa.
 • Katkaise lopuksi langat

Voin lähetän sinulle s-postilla kuvalliset työohjeet, joilla pärjäät tehtävästä itse. Kuvalliset ohjeet löytyvät myös Mattopajan fb-päivityksestä tällä päivämäärällä.

Terveisin,

Mattokankurisi Kati

 

19. huhti, 2016

Mattopajalla käytettään useita erilaisia materiaaleja mattojen valmistuksessa. Värikarttojen ulkopuoliset materiaalit ostan henkilökohtaisesti valiten jokaisen kudevyyhdin itse täydentämään valikoimaa. Tällä varmistetaan jatkuvasti Mattopajalla valmiina olevien kuteiden laaja valikoima asiakkaiden mattotoiveiden täyttämiseksi.

Varastointitilojen rajallisuuden sekä omantuotannon sujuvan toiminnan vuoksi valitettavasti Mattopajalta ei myydä matonkuteita. Alle olen kerännyt linkkejä omista hankintapaikoistani, joista voi itse hankkia laadukkaat materiaalit myös omiin käsitöihisi. Oheisita linkeistä pääset tarkemmin tutustumaan toimittajien materiaaleihin ja saat lisää informaatiota suunnitellessasi omaa mattoasi.

 

Trikookude

Pääosassa mattojen valmistuksessa ovat suoravärjätyt trikookuteet. Trikookuteita hankitaan Mattopajalle useista paikoista värivalikoiman lisäämiseksi. Lappajärven värjäämöllä on valikoimissa 26 erilasita väriä ja kuteet ovat erittäin laadukkaita. Värjäys tapahtuu pohjanmaalla Lappajärvellä. Tarkemmin voit tutustua värjäämön toimintaan nettiosoitteesta: www.lappajarvenvarjaamo.fi. Muita trikookuteiden hankinta paikkoja www.lankava.fi, www.someronlanka.fi.

Virkkausharrastuksen lisääntyessä kuteita myyvät käsityöliikkeiden lisäksi myös useat muut liikkeet kuten www.romuenkeli.fi Karkkilassa, Kodin Tavaratalot.

 

Ontelokude

Ontelokude toimii hyvin matonkuteena, lähinnä yhdistettynä LP-kuteeseen. Yksinään siitä kudotuista matoista tulee liian kovia ja jäykkiä. Ontelokudetta valmistetaan kolmessa eri vahvuudessa ja siitä valmistetut virkatut tuotteet ovat tyylikkäitä ja helppohoitoisia. Ontelokude tulee kutistaa ennen käsityön valmistusta, koska kude kutistuu 15-20%:a. Lappajärven värjäämön kuteet ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan, koska kuteet kutistuvat valmiiski värjäysprosessissa.

Ontelokuteitakin Mattopajalle hankitaan useilta eri toimittajilta värivalikoimien lisäämiseksi. Oheisista linkeistä voit tutustua toimittajiin. http://www.tradingantila.fi/eko-ontelokude, www.lappajarvenvarjaamo.fi, www.lankava.fi.

LP-kude eli pörrökude

Lp-kuteet hankin pääsääntöisesti Someronlangasta. Siellä he pystyvät valmistamaan Lp-kudetta väritoiveiden mukaisesti. Someronlanka vierailee myös toreilla myymässä kuteita sekä valmiita mattoja. Heihin voit tutustua osoitteessa www.someronlanka.fi.

Räsykude

Laadukkaan tasalaatuisen räsykuteen löytäminen on haastavaa. Räsy tulee olla myös säilytetty asianmukaisesti kuivassa tilassa, hiiriltä ja tuholaisilta suojassa. Tämän vuoksi ostan räsyn HRAKS Kike-myymälästä Lopelta. Jos haluat 'muistojen maton' omista kuteista, toivon sinun tuovan puhtaat kokonaiset vaatteet ja/tai kankaat Mattopajalle. Leikkautan niistä kuteet ennen maton valmistamista. HRAKS:n KiKen myymälään voit tutustua osoitteessa www.facebook.com/kirppisloppis

25. maalis, 2016

Heipsan,

Itsekin olen painiskellut viime vuodet ihmetellen asuntomme eteistä. Kooltaan se on huikeat puolitoista metriä leveä ja yli viisi metriä pitkä käytävä, johon aukeaa kuusi ovea. Tarpeeksi pitkää mattoa siihen ei ole löytynyt, niinpä tein sen itse.

En kuitenkaan ollut tarpeeksi pohtinut kuinka perheemme käyttää tuota tilaa. Itse jätän mielelläni koiranlenkityskengät pieneen nurkkaukseen ulko-oven saranapuolelle koiran remmin alle. Perheemme urheilija nuorukainen kävelee hyvin pontevin, eteenpäin vievin askelin, joten pitkämatto yrityksistä ja kokeilluista keinoista huolimatta seilasi toisesta päästään käytävän leveydeltä, pakottaen jättämään kengät paljaan lattian päälle.

Talvisin kenkien pohjissa kulkeutuu hiekotushiekkaa ja kosteutta, vaikka kuinka pyyhkisimme jalat alaovella. 80 senttiä leveä matto ei millään suonut tarpeeksi suojaa laminaattilattialle. Lattia on kauniinvärinen, tumma, jossa puunsyykuviointi kirjavoi lattiaa. Yksivärinen matto sai lattian näyttämään entistäkin kirjavammalta. Joskus mieheni kommentoi tumman, lattian värisen maton voivan mahdollisesti olla potenttiaalinen vaihtoehto matoksi.

Tänä keväänä innostuin kutomaan perinteisesti kolmella sukkulalla raidallisia mattoja. Valmiiden mattojen maltillinen kirjavuus muistutti paljolti lattiamme laminaattia. Päätin lähestyä omaa eteistämme käyttötapojemme pohjalta esteettysyyttä unohtamatta. Pajan kudevalikoimaa katsellessani päädyin musta-tummanruskea-maitokahvi/beige -yhdistelmään trikookuteesta ja yhtenä moppilanka elävöittämään struktuuria.

Ulko-oven eteen valmistin 80 senttiä leveän käytävämme leveyden pituisen maton, jolle on hyvä jättää kengät ulkoa tullessa. Siis 80 senttiä tuosta viidestä metristä oli ratkaistu. Loppu eteiseen halusin leveämmän maton, mutta toisaalta kaunis lattiakin saisi näkyä. Yleiset sisustusohjeet maisitsevat, että eteisenmaton tulisi kattaa ainakin kuusi askelta ulko-ovelta. Siis loppu käytävää ei välttämättä tarvitsisi matottaa. Päätin katkaista maton olohuoneen nurkan kohdalta, jolloin päivänvalo saisi kulkea paljaalla lattialla.

Valmistin samoilla materiaaleilla 100 senttiä leveän ja 2,70 metriä pitkän maton, jonka toiselta reunalta vielä laittaisin huonekalujen jalkojen alle. Mutta haittaisiko esteettistä silmääni, että mattojen raidat olisivat eri suuntiin.

Nyt mattoja on koekäytetty kuukauden verran ja ne ovat kuin tilaan tehdyt. Siis juuri siihen tilaanhan ne ovatkin tehty. Raitojen eri suuntaisuutta ei käytössä huomaa, koska matot ovat yleisilmeeltään kirjavat. Käytössä on havaittu, että kaikki aiemmin vaivanneet ongelmat tilassa ovat ratkenneet siten ettei niitä osaa edes ajatella.

Mitä sitten tapahtui vanhalle eteisen matolle? Matto oli kaunis 4,30 metriä pitkä 80 senttiä leveä kauniin värinen, yksinkertaisesti kuvioitu trikoosta valmistettu matto ja se sopi erinomaisesti kotimme väritykseen. Pari viikkoa se odotteli aikaansa, kunnes se idea sitten tuli. Se sai uuden elämän makuuhuoneen mattona, tosin metrin verran lyhyempänä.

Kaikessa sisustuksessa kannattaa ensin miettiä omia tarpeita ja kuinka tilaa käyttää. Pienillä tarkoin harkituilla yksityiskohdilla tilasta saa todella toimivan, kauniin ja kotoisen viihtyisän.

14. maalis, 2016

Kipinän käsitöihin sain jo ala-asteella koulussa, kun opettajamme teetti meillä lapaset. Sitä ennen oli virkattu patalappua ja neulottu aina oikein töppöset. Lapaset olivat kauniit ja käytännölliset. Vieläkin muistan nuo lapaset, käsialakin oli sileää ja ne olivat juuri oikean kokoiset.

Niistä lapasista asti käsityö ovat kuuluneet isona osana elämääni kaikissa muodoissaan. Ensimmäiset mattoni kudoin neljätoista vuotiaana Vantaalla Seutulan kudonta-asemalla. Sen jälkeen kangaspuilla on tullut tehtyä poppanoita, verhoja, villashaaleja, seinävaatteita eri tekniikoilla. Lasten ja työelämän kiireiden vuoksi kangaspuut jäivät vuosikausiksi unholaan. Käsitöitä jatkoin virkkaamalla ja kutomalla. Lankaa on kulunut useita satoja kiloja.

Vapun tienoilla 2015 ystäväni kysyi virkkaisinko hänelle maton. Aikaisemmin en ollut sellaista matonkuteesta tehnyt, villasta kylläkin  ja materiaalin saatavuuskin arvelutti. Hetken asiaa pohdittuamme totesin, että paäivittäin ajoin Mattopajan ohi, jospa selvittäisimme asiaa sieltä.

Iloinen Seija kertoi kudetta olevan tarjolla ja kysyi olinko kokeillut ontelokudetta virkkaamiseen. Hypistelimme värikarttoja ja kuteidenlaatuja. Samalla Seija kertoili olevansa siirtymässä eläkkeelle ja etsivänsä Mattopajalle jatkajaa. Koska olen itse aikaisemmin paininut matto-ongelmien parissa, koska markkinoilta ei löydy sopivan kokoista tai väristä mattoa juuri silloiseen tarpeeseen, ajattelin muidenkin ratkovan samojen kysymysten parissa.

Käsityöläisyys ajatus oli itänyt mielessäni vuodesta 2005 asti. Mielessäni kuitenkin pyöri monet ajatukset ja kysymykset. Kerroin Seijalle olevani kiinostunut jatkamaan hänen työtään ja sovimme ryhtyvämme selvittelemään asiaa.

Keskustelua kuteista jatkettiin ja tilasin kerralla 15 kiloa kudetta omia virkkauksiani varten. Mattopaja-ajatus jäi itämään tai no olin jo varmaan päätökseni tehnyt. Tällainen mahdollisuus tehdä unelmista totta sattuu kohdalle vain muutamia kertoja elämän aikana.

Puolitoista kuukautta siinä kului ja heinäkuun 17. päivä 2015 Mattopajan yli kolmekymmenvuotinen historia sai jatkoa uuden tekijän voimin. niin minusta tuli mattokankuri ja yhtäkään päivää en vaihtaisi pois, vaikka monenlaisia haasteita ja oppimisen paikkoja on aika eteen heittänyt. Kaikesta on selvitty ja ihania matto-ongelmia on yhdessä asiakkaiden kanssa ratkottu.

Niistä tummanharmaista ontelokuteista virkkasin itselleni pari suorakaiteen muitoista mattoa mökille. Mikä ihana tunne on aamulla laskea jalkansa pehmoiselle matolle. Toinen matoista on ulko-oven edessä. Miten kätevää kun matot voi pestä pyykkikoneessa ja ne kuivuvat vuorokaudessa takaisin lattialle laitettavaksi. Kummankaan maton kokoista en ollut kaupoista etsinnästä huolimatta löytänyt. Virkatut matot ja käyttöteksiilit ja -esineet ovat itselläni vallanneet alaa siellä missä ne joutuvat alttiiksi pesuntarpeelle.

Kaunista, kestävää ja helppohoitoista. Kuinka kätevää ; )

Terkuin,

Mattokankurisi Kati