18. tammi, 2017

Kudotut matot, nuo elämän mukana muuttuvat kumppanit.

Kävin muutama viikko sitten paikallisessa koulussa eräässä tilaisuudessa. Silmiini osui lasten askartelema 'mainos' roskiksen vieressä. Julisteessa luki "Älä ruoki hukkaa!" piirrosten kera. Jostain syystä tuo kuva on pyörinyt ajatuksissani sen jälkeen, kuinka hienosti siinä oli kiteytettynä myös Mattopajan kantava ajatus.

Kudotut matot ovat kestäviä, ne on usein valmistettu kierrätysmateriaalista (räsystä) tai kuten trikookude, tekstiiliteollisuuden ylijäämä materiaalista, hukasta. Matoilla voidaan helposti sisustaa tiloja vaihtamalla mattoja eri tiloihin, käyttää niitä uusilla tavoilla. Kudottuja mattoja voidaan muokata ja niistä voidaan valmistaa jotain aivan muuta.

Sain joulukuussa puhelinsoiton aivan muusta asiasta, mutta keskustelu kääntyi soittajan mattopulmiin. Kerron tässä muutaman ratkaisun sinulle vapaasti käytettäväksi. Usein muuttaessa vanhat matot eivät enää sovi nykyiseen kotiin värien, koon tai lattiamateriaalin vuoksi. Mieti voisitko käyttää niitä jossain muualla, kenties uudella tavalla.

Sisustuslehdistä olen löytänyt yhä enenevässä määrin kuvia, joissa iso matto on sijoitettu poikittain makuuhuoneessa sängyn jalkopään alle, osittain sängyn alle. Mielestäni tämä sijoittelu näyttää kauniilta, rauhalliselta ja harmooniselta, mutta myös erittäin käytännölliseltä. Yhdestä matosta riittää mattoa kummallekin puolelle sänkyä sekä sängyn päätyyn. Näin sijoitettuna sängyn paino pitää maton paikallaan, eikä pienet maton pätkät lähde liikkeelle sängyn vieressä. Varsinkin ikääntyvillä ja liikuntarajoitteisilla henkilöillä mattojen liukuminen alta ja/tai ryttyyntyminen voi aiheuttaa jopa vaaratilanteita. Ainoana hankaluutena on tietenkin maton tamppaaminen, mutta nykyisten hyvien imurien aikana sekään ei ole tarpeellista kovin usein. Useille uusille matoille ei edes suositella tamppaamista, koska uudet valmistusmenetelmät eivät kestä sitä.

Kudottuja mattoja voi myös lyhentää sopivan mittaisiksi. Jos varastoistasi löytyy esimerkiksi mummon kutomia mattoja, parhaassa tapauksessa villaisia, voit mitettiä niiden käyttöä esimerkiksi istuinalusina tai keinutuolissa. Ennen vanhaan matot olivat todella pitkiä ja kapeampia kuin nykyisin. Arvostan suunnattomasti käsitöitä ja olisi harmi hävittää hukille tämän kaltaiset suvun aarteet. Tästä ajatuksesta on kummunnut edellinen blogikirjoitukseni avuksi sinulle.

Muistatko kenties muutama vuosi sitten, kun jossakin kesämökin sisustustusohjelmassa vanhoista puhtaista räsymatoista teetettiin lastenhuoneeseen säkkituolit? Voi kuinka ihana ja kodikas idea. Mitä kaikkea vanhoista matoista voisikaan tehdä? Lattiatyynyjä, puutarhaan penkkkien ja tuolien päälisiä, koiranpetejä... Kokonaan palvelleet matot voidaan vielä hyödyntää Mikkelin Kenkäveron antaman mallin mukaan esimerkiksi kasvimaalla kulkuväylien katteena.

Vieläkin tuo puhelu lämmittää yhä edelleen mieltäni. Oli ilo auttaa mattopulmissa myös puhelimitse, joskus pelkkä keskustelu ja asioiden ajattelleminen uudelleen voi auttaa. Toivottavasti pystyit rivien välistä lukemaan, että matoilla on huomattavasti enemmän ominaisuuksia ja huomioon otettavia asioita kuin vain värit ja sävyt.

Mattokankurisi Kati